rozšířené vyhledávání ...

• Deutsch

Obsah

Obce Mariánskolázeňska dokončují projekty za téměř 77 mil. Kč

Šest členských obcí dobrovolného svazku obcí Mariánskolázeňsko (Drmoul, Dolní Žandov, Valy, Velká Hleďsebe, Lázně Kynžvart a Stará Voda) v letošním roce dokončuje celkem dvanáct projektů s podporou Regionálního operačního programu Severozápad. Projekty jsou zaměřeny na obnovu místních komunikací a budování zařízení pro volný čas.

Obce Mariánskolázeňska využily poslední možnosti získání dotací z Regionálního operačního programu zaměřeného na investice pro zlepšení fyzické infrastruktury. Podmínky byly velice náročné a jen díky tomu, že obce měly z minulosti tzv. „v šuplíku“ připraveny záměry a případně i projektové dokumentace, podařilo se během krátkého času podat 12 žádostí o dotaci, které byly následně všechny schváleny.

Díky spolupráci v rámci svazku obcí se dva projekty realizovaly pod jeho hlavičkou
a podařilo se tak překonat minimální velikost projektu (5 mil. Kč). I díky tomu se menší členské obce Svazku, které by samostatně nemohly žádat o dotaci, zapojily do aktivit projektu. Obec Stará Voda má nyní zkvalitněný povrch fotbalového hřiště a upraveno okolí kulturního domu a Valy mají obnoveno a doplněno víceúčelové hřiště a rekonstruovány komunikace v obci.

V Dolním Žandově byl podél hlavní průjezdové komunikace v obci obnoven chodník včetně obrubníků, přejezdy chodníku, byly vytvořeny plochy pro parkování a provedeno odvodnění. Dále byl v lokalitě u hasičské zbrojnice obnoven prostor pro volnočasové aktivity a v centru obce byly osazeny fitness prvky.

V Drmoulu bylo vybudováno víceúčelové hřiště u základní a mateřské školy, upraven prostor na odpočinkovém místě Sekerská a osazeny fitness prvky v lokalitě rybníka Cihelna. V rámci projektu byla provedena vestavba horního patra kulturního domu pro komunitní život v obci, dále bylo provedeno zlepšení akustiky sálu a proběhla obnova chodníku
u blízké autobusové zastávky. V obci byly obnoveny také tři komunikace – ulice Luční, Ke Studánce a K Cechu.

V rámci projektu ve Velké Hleďsebi se obnovily komunikace a parkovací místa v sídlišti Klimentov. V této lokalitě se také realizovalo veřejné osvětlení s využitím technologie LED. Součástí projektu bylo také vybudování nového chodníku podél Klientovské ulice
pro zajištění bezpečného pohybu chodců podél Klimentovské ulice od stávajícího ukončení chodníku k zastávce MHD u Křižovatky Klimentovská s Plzeňskou. Na ulici Luční se vyřešil špatný stav komunikace se smíšeným provozem chodců a motorových vozidel včetně parkování se zrealizovalo i veřejné osvětlení v technologii LED. V rámci obnovy ulice Pohraniční stráže byl dokončen chodník, který je součástí kompletní rekonstrukce hlavní komunikace v obci (spojnice měst Mariánské Lázně a Cheb), dále se zrealizovalo veřejné osvětlení v technologii LED a úprava trolejového vedení.

V Lázních Kynžvart byly zrealizovány čtyři projekty na obnovu místních komunikací
za účelem posílení bezpečnosti vybudováním přechodů a chodníkových přejezdů. Na ulici Dlouhá a Krátká byla rekonstruována stávající parkovací místa a vytvořena byla i nová stání, bylo provedeno odvodnění dešťovou kanalizací do blízkého potoka. Na Polní ulici, která se nachází v zástavbě bytových domů, se navýšila kapacita parkovacích stání i s následným bezbariérovým vstupem na stávající chodník a napojení na komunikaci směrem k ulici Luční. Přínosem stavební akce bylo i odvodnění nového parkoviště pro osobní vozidla
a přilehlé komunikace.

V ulici Luční došlo k vybudování chodníku od silnice II/212, dále se vybudovala bezpečná místa pro přecházení a chodníkových přejezdů do postranních ulic. V ulici K Rybníku byla také obnovena místní komunikace, nahradil se nevyhovující kryt stávající vozovky
a chodníku a tím se vymezila parkovací místa a obnovily se sjezdy ke stávajícím rodinným domům a sjezd k zadní části základní školy.

Je třeba poznamenat, že všechny obce i dobrovolný svazek obcí Mariánskolázeňsko musely začít realizovat projekty ještě před rozhodnutím o poskytnutí dotace - tedy nést riziko případného nepřidělení dotace. Díky odvaze vedení obcí a vzájemné důvěře v rámci spolupráce ve svazku obcí byly všechny projekty dokončeny s využitím dotace a věříme,
že i nyní probíhající kontroly budou v pořádku.

manažeři dobrovolného svazku obcí Mariánskolázeňsko

baner